Coffeeshops in Amsterdam kunnen massatoerisme niet meer aan

De coffeeshops in Amsterdam worden steeds voller. In het centrum van de stad worden de coffeeshops drukker, waardoor er geen zitplaatsen zijn, gasten niet naar binnen kunnen en daardoor als gevolg buiten op de straat gaan blowen. De sporen worden zichtbaar van het sluitingsbeleid en het massatoerisme blijkt uit onderzoek van het Bonger Instituut voor criminologie van de UVA. Hierbij werden de situaties onderzocht in de gebieden buiten de Wallen waar coffeeshops gemiddeld zes tot twaalfduizend bezoekers per week trekken.

 

Is er nog wel voorlichting in Coffeeshops in Amsterdam?

 

Je zou zeggen dat het geld de coffeeshops van Amsterdam binnen stroomt, maar het tegendeel blijkt hierbij waar. Door de drukte kunnen de coffeeshops namelijk niet meer voldoen aan voorlichting aan klanten en dit is een verplicht onderdeel van het gedoogbeleid. Door de aanhoudende drukte is is het niet of nauwelijks mogelijk om de gasten informatie te geven. Daarnaast ervaren omwonenden van de coffeeshops overlast door de lange rijen voor de deur en blowende toeristen op de straat. Deze drukte trekt daarentegen ook straatdealers aan, die zien immers potentiele klanten

Oorzaken van drukte in coffeeshops in Amsterdam

De redenen van de drukte in coffeeshops in Amsterdam zijn te wijten aan het toenemend aantal blowtoeristen die de laatste jaren enorm is toegenomen. 40% van deze toeristen bezoeken binnen een uur na aankomst al een coffeeshop. Een andere reden is de sluiting van coffeeshops op de Wallen wegens Project 1012. Dit heeft echter geleid tot een grotere drukte in de gebieden buiten de Wallen waar de toeristen nu heen gaan voor hun blowvakantie. In 2000 waren er nog 283 coffeeshops in Amsterdam en in 2017 waren dit er nog maar 168. Naast dit aantal moeten er nog 11 zaken sluiten omdat ze te dicht bij scholen liggen en daarmee niet voldoen aan het afstandscriterium.

Is het gedaan met een rustige coffeeshop in Amsterdam?

De situatie die is onderzocht betroffen coffeeshops in Amsterdam die in het centrum gevestigd zijn zoals Haarlemmerstraat, het Rokin en de Nieuwezijds Voorburgwal. Dit betekent dus dat er zeker nog wel een Cofffeeshop in Amsterdam is te vinden die wat rustiger gelegen is en waar je nog rustig kan zitten zonder een rij toeristen voor de deur.

Tags: