Ik wil ondernemen naast mijn werk – zo zet je dat correct op

Sinds de komst van Covid zijn er steeds meer mensen die zeggen: “Ik wil ondernemen naast mijn werk”. Dat komt doordat we meer thuis zitten, doordat er meer online gebeurt en doordat gebleken is dat niet alle banen zijn opgewassen tegen een wereldwijde pandemie. Door gedeeltelijk voor jezelf te beginnen, creëer je een plan B terwijl je nog steeds de zekerheid hebt van een vast inkomen. Daarbij is het een interessante nieuwe uitdaging. Zeg jij, “Ik wil ondernemen naast mijn werk”, dan is deze informatie vast handig.

Ik wil ondernemen naast mijn werk – wees altijd open

Voordat je iets gaat doen, is het verstandig om je huidige baas op de hoogte te brengen van je plannen. Niet alleen is dat simpelweg netjes om te doen, het is ook om legale redenen een goed idee. In sommige arbeidscontracten is informatie opgenomen over deze situaties. Als jouw nieuwe bedrijf direct gaat concurreren met je huidige werkgever, bijvoorbeeld, dan zal je zien dat dit een situatie is die niet altijd is toegestaan. Ik wil ondernemen naast mijn werk, maar zorg ervoor dat je dit eerlijk doet. Komen jij en je baas tot een overeenkomst, vertel hem of haar dan ook wat je eraan gaat doen om er zorg voor te dragen dat je onderneming je huidige inzet niet zal beïnvloeden.

Vergeet jezelf niet

Veel mensen die zeggen “Ik wil ondernemen naast mijn werk” onderschatten hoe zwaar het is om beide met elkaar te combineren. Aan de ene kant voel je druk omdat je je eigen bedrijf succesvol wilt maken en aan de andere kant begrijp je het grote belang van een vast inkomen. Het is gemakkelijk om extra te gaan werken, je weekenden aan je bedrijf te besteden en al snel kom je om in het werk. Daarom is het zaak dat je de balans vindt tussen werk en privé, anders ga je er een keer aan onderdoor. Werk alleen op vaste uren, geef jezelf een aparte werkplek, doe dingen om te ontspannen en zorg dat je je aan je eigen grenzen houdt. Alleen zo voorkom je dat je overwerkt raakt.

Maak een goed plan

Een punt dat daarbij aansluit is het maken van een goed plan. Niemand zegt: “Ik wil ondernemen naast mijn werk” en doet dat zonder zich af te vragen hoe. Plan het gesprek met je baas, bepaal je werkuren, zet een goed administratief systeem op, stel je marketingmix samen en het meest belangrijke: geef jezelf een doelstelling. Wil je uiteindelijk volledig voor jezelf gaan werken of wil je deze situatie blijven behouden? Hoeveel wil je met je onderneming gaan verdienen zodat het financieel zin heeft? Waarom wil je ondernemen naast je werk en wat wil je daarmee bereiken? Werk met een strak en duidelijk plan en de kans dat je succes hebt is groter. Ondernemen naast je werk is een uitstekende keuze voor meer financiële zekerheid en als je een nieuwe, interessante uitdaging zoekt.

Tags: