Particulier uw woning verhuren in Amsterdam?

Ben je eigenaar van een woning en wil je deze te verhuren? Dan krijg je met wet- en regelgeving te maken. Als je jouw woning verhuurt, kan de huur niet zomaar worden opgezegd. Tenzij de huurder niet aan zijn verplichtingen voldoet. Er zijn wel een aantal uitzonderingen waardoor een particulier zijn woning legaal tijdelijk kan verhuren. Waar moet je op letten als je jouw woning verhuurt? Wij hebben de regels voor jou op een rijtje gezet!

Wanneer kan je jouw huis verhuren?

Je kan niet zomaar je woning verhuren. Particulier uw woning verhuren, is mogelijk met een huisbewaring, proef-samenwonen en de Leegstandswet. Deze regels maken het mogelijk om jouw woning legaal te verhuren zonder dat er huurrecht ontstaat. Dit houdt in dat de huurder verplicht is de woning te verlaten zodra de huurperiode ten einde is.

Regels en wetgeving

Zoals vermeld zijn er drie mogelijkheden om jouw woning legaal te verhuren; via een huisbewaring, proef-samenwonen en de Leegstandswet. Je huis verhuren via de Leegstandswet is alleen mogelijk indien je een eigen koopwoning hebt. Om je woning te kunnen verhuren is een vergunning nodig. Deze kan je aanvragen bij de gemeente.  Daarnaast moet de woning zichtbaar te koop staan. Verhuren via huisbewaring of proef-samenwonen bij een koop- als huurwoning is ook mogelijk. Ook in dit geval moet er een vergunning bij de gemeente worden aangevraagd. Wil je een huurwoning verhuren? Dan heb je toestemming nodig van de eigenaar van de woning.

Verzekeringen

Als je jouw woning verhuurt is het mogelijk dat je schade oploopt. Dit kan aan de woning of inboedel zijn. Loop je tijdens de verhuring schade op? Dit wordt in sommige gevallen niet door de verzekeraar vergoedt. Verzekeringsmaatschappijen staan dit in sommige gevallen ook niet toe. Lees daarom voor je de woning gaat verhuren de voorwaarden van je verzekering goed door. Daarbij is het aan te raden om de huurder zelf een inboedelverzekering af te laten sluiten.

Puntensysteem

Via het puntensysteem van het woningstelsel bereken je hoeveel huur u maximaal voor woning mag vragen. Het is niet toegestaan om meer huur te vragen dan volgens het puntensysteem is toegestaan. Is de rekenhuur lager dan €710,68  (per 1 januari 2017) in de maand? Dan komen er extra regels:

  • De woning mag niet langer dan een half jaar leeg staan.
  • De huurder heeft voor het intrekken een huisvestingvergunning nodig.
  • Je loopt risico op een bestuurlijke boete voor woonfraude als je jouw woning verhuurt zonder een huisvestingvergunning.

 

Hypotheekrenteaftrek

Je woning verhuren heeft gevolgen voor uw hypotheekaftrek. Gedurende je jouw woning verhuurt valt je woning in box 3; inkomsten uit sparen en beleggen. Dit houdt in dat hypotheekrenteaftrek niet langer mogelijk is. Wanneer de woning langer dan vijf jaar wordt verhuurd vervalt het recht op hypotheekrenteaftrek. Trek je binnen deze vijf jaar weer in? Dan valt je woning weer in box 1; belastbaar inkomen uit werk en woning. In dit geval heb je weer recht op hypotheekrenteaftrek.

Wil je jouw woning verhuren in Amsterdam? Het is dan aan te raden om een (verhuur) makelaar in te schakelen. Een (verhuur) makelaar zal ervoor zorgen dat alle punten in orde zijn en je gemakkelijk uw woning kunt verhuren!