Net zoals voor de auto geldt, is het ook verplicht een motorverzekering af te sluiten als je met je motor op de openbare weg wilt rijden. Houd de politie je aan en is je motor niet verzekerd, dan wacht je een fikse boete. Ook al gelijk aan de auto is dat je verschillende motorverzekeringen af kunt sluiten en je eveneens aanvullend kunt laten verzekeren. Bovendien kun je door zelf tal van maatregelen te nemen en door schadevrij te rijden de maandelijkse premie behoorlijk naar beneden brengen. Net als bij de autoverzekering is het bovendien erg belangrijk wat er precies in de polisvoorwaarden staat. Kijk dus niet alleen naar de prijs, maar weet wat er wel en niet verzekerd wordt bij een bepaalde verzekering.
WA-verzekering biedt de kleinste dekking
Wil je een motorverzekering afsluiten, dan heb je de keuze uit een minimaal verplichte WA-verzekering, een beperkt cascoverzekering en een volledig cascoverzekering. Deze laatste verzekering wordt ook wel een allrisk verzekering genoemd. De motorverzekering met de kleinste dekking is de WA-verzekering. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Je bent dan alleen verzekerd voor de schade die je met de motor bij iemand anders veroorzaakt. De schade aan je eigen motor wordt dan dus niet meegenomen. Behoorlijk uitgebreider is de beperkt cascoverzekering. Dan namelijk ben je gedekt voor de schade die je met de motor bij iemand anders veroorzaakt, de schade aan de eigen motor door brand, storm, hagel of door natuurrampen. Je bent nu ook verzekerd voor diefstal en schade aan je helm, je bagage en je kleding.
Je hebt de mogelijkheid om voor een aanvullende verzekering te kiezen
Heb je de volledig casco motorverzekering dan gelden alle voorwaarden die ook voor de beperkt casco verzekering gelden en is ook de schade aan de eigen motor door een aanrijding of vandalisme verzekerd. Logischerwijs is dit ook meteen de duurste verzekering. Daarnaast kun je er voor kiezen om je aanvullend te verzekeren bij de motorverzekering die je afgesloten hebt. Daarbij kun je weer een keuze maken voor de ongevallen opzittendenverzekering, de schadeverzekering opzittenden en de verkeersrechtsbijstand verzekering.
De schadeverzekering opzittenden betekent dat je ook degene die bij je op de motor zit verzekert. Deze verzekering wordt beschouwd als een aanvullende dekking voor de ongevallen voor opzittenden verzekering. Vaak wordt gewerkt met een maximale vergoeding als sprake is van blijvende invaliditeit. Dat geld is bedoeld voor de zorgkosten en bijvoorbeeld voor het verlies van inkomen als gevolg van het ongeval. De verkeersrechtsbijstandverzekering is ideaal als je er bijvoorbeeld niet in slaagt de schade terug te halen bij de tegenpartij of als je een conflict krijgt met de reparateur van je motor. Deze verzekering geeft je juridische ondersteuning en dat kan in dergelijke zaken bijzonder handig zijn.
Niet alleen voor een motor maar ook voor een scooterverzekering gelden dezelfde opties!
Verzeker ook de opzittenden bij een ongeval
Je kunt de inzittenden bij een motorverzekering ook verzekeren bij een ongeval. Stel je raakt betrokken bij een ongeval en een opzittende komt te overlijden of raakt blijvend invalide, dan wordt een bedrag uitgekeerd. Dat bedrag staat in de polisvoorwaarden genoemd en kan per verzekeraar sterk verschillen.
Extra verzekering voor je helm, bagage en motorkleding
Als je een motorverzekering afsluit dan kun je ook besluiten om je helm, je kleding en je bagage extra te verzekeren. Heb je een beperkt casco verzekering of een allrisk verzekering dan zijn deze zaken weliswaar al verzekerd. Dat gaat tot een maximumbedrag. Je kunt dat bedrag laten verhogen door de verzekeraar tegen betaling van iets meer premie per maand. Dit geldt ook voor de vergoeding voor accessoires. Ook die zijn in principe al meeverzekerd, opnieuw tot een maximaal bedrag. Vind je dat te laag, dan kun je dat bedrag ook gewoon laten verhogen.
Check altijd de polisvoorwaarden goed
Sluit je een motorverzekering af, dan merk je dat elke verzekeraar zo zijn eigen voorwaarden hanteert. Dat maakt het feit de polisvoorwaarden altijd goed tot je te nemen nog belangrijker. Daarin staat alles met betrekking tot de af te sluiten verzekering vermeldt. Zo kun je te maken krijgen met een eigen risico. De bedragen hiervoor kunnen per verzekeraar anders zijn en bij de meeste verzekeraars is het mogelijk om dit eigen risico af te kopen. Je gaat dan een hogere premie per maand betalen maar dan wordt het eigen risico dus niet ingehouden op het schadebedrag. Je kunt er ook voor kiezen het bedrag van het eigen risico te verhogen. Dan ga je dus per maand minder premie betalen. Daarnaast hebben de verzekeraars vaak andere opvattingen wat vergoed wordt bij total loss of bij diefstal. De ene verzekeraar kan besluiten de nieuwwaarde van de motor uit te keren, een ander houdt het bij de dagwaarde. Het zijn belangrijke zaken om vooraf goed te weten, en het zijn bepalende zaken voor de keuze die je maakt voor een verzekeraar.
Sleep interessante kortingen in de wacht
Bij vrijwel alle verzekeraars is het in het kader van het afsluiten van een autoverzekering mogelijk om kortingen in de wacht te slepen. Dit kan bijvoorbeeld door een winterstop korting, omdat je in de winterstop amper rijdt. De motor blijft dan wel verzekerd tegen diefstal. Door je motor te beveiligen, bijvoorbeeld met een track & trace systeem kun je ook voor een korting in aanmerking komen. Ook als je weinig kilometers maakt kom je eventueel in aanmerking voor een korting op de maandelijkse premie.
Rijd je schadevrij dan krijg je leuke korting op je premie
Net als bij een autoverzekering speelt bij de totstandkoming van de premie ook het aantal schadevrije jaren een rol. Dit wordt door de verzekeraars aan de hand van de bonus-malusladder berekend. In beginsel is het zo dat als je schadevrij rijd, je daarvoor beloond wordt in de vorm van een korting op de premie. Heb je wel schade, dan word je daarvoor bestraft. Je daalt op de ladder en betaalt meer premie. Verder spelen persoonlijke gegevens een rol (hoe oud ben je?) bij de totstandkoming van de premie. Je kunt dus ook door extra beveiligingsmaatregelen en het rijden van weinig kilometers de premie per maand naar beneden brengen. Wat de goedkoopste motorverzekering voor jou is hangt dus ook af van het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd.