Wat te verwachten van de opleiding rijinstructeur

Lesgeven is jouw passie en auto’s zijn je ding. Je weet zelf nog hoe het was om rijlessen te volgen en je weet het nu (bijna) zeker. Jij wil ook een rijinstructeur worden. Wat mag je verwachten van een opleiding rijinstructeur? Past het wel echt bij jou? Kom erachter tijdens het lezen van deze tekst. 

Dit zijn de toelatingseisen

Alvorens het zal gaan over de opleiding zelf, moet er worden behandeld hoe je überhaupt toegelaten wordt tot een opleiding rijinstructeur. Er zijn namelijk toelatingseisen gebonden aan de opleiding rijinstructeur net zoals er toelatingseisen zijn bij elke andere opleiding die je kunt volgen. Voor de opleiding rijinstructeur is het van belang dat je in het bezit bent van een diploma op minimaal VMBO-gl of -tl niveau (of natuurlijk een vergelijkbaar diploma uit het buitenland). Daarnaast is het vanzelfsprekend de bedoeling dat je zelf al in het bezit bent van rijbewijs B. Immers mag je geen autorijles geven als je zelf niet eens een autorijbewijs hebt. Dat is natuurlijk erg logisch. Tot slot moet je een VOG kunnen overleggen. “VOG” staat voor “Verklaring Omtrent Gedrag” en dit kun je makkelijk zelf aanvragen op het interne. In een dergelijke verklaring staat dat je in het verleden geen gekke dingen hebt gedaan die een bezwaar zouden kunnen vormen voor de functie of het doel waarvoor je de VOG aanvraagt. Er wordt dus eigenlijk gekeken of jij geen strafbare feiten hebt gepleegd op een bepaald gebied. Voldoe jij aan alle eisen? Dan kan het avontuur gaan beginnen.

Wat je verwachten mag van de opleiding rijinstructeur

Een opleiding rijinstructeur bestaat eigenlijk uit drie verschillende fases. In fase één zal alles worden aangeleerd rondom de verkeersdeelname zelf. De veiligheid hiervan, de regelgeving en de rijprocedures vallen hier bijvoorbeeld onder. Bij het praktijkgedeelte van deze fase zal het gaan om je eigen rijvaardigheid. Na het succesvol afronden van deze fase, ga je door naar fase twee van je opleiding. Het gaat hier om het goed les kunnen geven. Er zullen onderwerpen aan bod komen als het voorbereiden van lessen en het plannen hiervan. Tot slot ga je de laatste fase in: fase drie. Dit is de fase waarin je stage zal gaan lopen. Fase drie bestaat simpelweg uit een 40 uur durende stage. De eerste 5 stage-uren zijn uren waarin je meekijkt tijdens rijlessen gegeven door een andere instructeur. De overige uren geef je zelf les aan leerlingen.

Wat er gebeurt na het slagen

Na het behalen van de opleiding rijinstructeur krijg je een WRM certificaat. Dit staat voor “Wet Rijonderricht Motorvoertuigen”. Met dit certificaat mag je 5 jaar lang lesgeven. Na die 5 jaar kun je de geldigheid behouden door het volgen van een WRM-bijscholing.

Ben je enthousiast geworden over de opleiding rijinstructeur? Weet je zeker dat deze opleiding perfect bij je past en voldoe je ook nog eens aan alle toelatingseisen? Meld je dan snel aan in de stad van jouw keuze en alvast veel succes en plezier met het volgen van deze instructeursopleiding.